Mikä ocicat on?
Ocicat on haluttu lyhytkarvarotu, joka valloittaa ulkonäöllä ja luonteellaan. Kukapa voisi vastustaa villin kissan kuvioita ja pantterimaista olemusta, joka huokuu voimaa ja eleganssia. Villin kissan ulkonäöstä huolimatta Ocicatin luonne on mitä rakastettavin, ystävällisin ja sosiaalisin.
Ocicatin historia
Yhdysvaltalainen Virginia Daly loi ensimmäisen Ocicatin ikään kuin vahingossa, yrittäessään saada aikaiseksi abessinialaisen naamiolla varustetun siamilaisen. Hän yhdisti riistanvärisen abessinialaiskollin ja ruskeanaamioisen siamilaisnaaraan, ja sai aikaiseksi ulkonäöltään abessinialaista muistuttavan naaraan nimeltä Dalai She. Tämän naaraan Daly astutti vuonna 1964 suklaanaamiosiamilaisella, jolloin hän tavoittelemansa ticking- naamion lisäksi onnistui saamaan pentueeseen golden täplikkään uroksen. Tuon Tonga- nimisen pennun muistutettua melkoisesti oselottia, Virginia Daly tyttärensä kanssa päätti kutsua sitä “ocicatiksi”.
Tonga kuitenkin päätyi lemmikiksi, joka leikattiin myöhemmin, eikä sitä koskaan käytetty kasvatukseen. Tuo villiä kissaa muistuttava lihaksikas olento herätti niin paljon positiivista huomiota, että Virginia Daly uusi yhdistelmän ja sai aikaiseksi tällä kertaa ruskeatäplikkään pennun. Rotua esiteltiin pian näyttelyissä, ja siinä yhteydessä mainittiin alkuperäroduiksi vahingossa abessinialainen ja amerikkalainen lyhytkarvakissa. Tuo vahinko ei suinkaan tuottanut huonoja ominaisuuksia, vaan siitä saamme kiittää nykyisten Ocicattien hopeavärejä ja alkuperärotujensa siamilaista ja abessinialaista vahvempaa ruumiinrakennetta. Villistä ulkonäöstä ja täplikkäästä kuvioinnista huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä villien kissojen kanssa. Ocicatit nauttivat suurta suosiota alusta alkaen, ja niiden saatua CFA:n hyväksynnän suosio on ainoastaan kasvanut. FIFe hyväksyi rodun 1.6.1992.
Ocicatit Suomessa
Ocicat-rodun Suomeen toi Suvi Pohjola-Stenroos ja Esa Stenroos vuonna 1993. Ensimmäiset kissat olivat lilatäplikäs EC Gemlou Pink Panther eli “Roope” ja kanelitäplikäs IC Gemlou First-Lady-of-Galax eli “Roosa” Teksasista. Pian saapumisensa jälkeen heidät vietiin näyttelyihin, joissa suosio ja kiinnostus oli luonnollisesti suuri!
Näistä ja useista muista myöhemmin tuoduista Ocicateista ovat meidän nykyiset ocicatimme peräisin. Vuonna 1999 rekisteröitiin Suomessa ennätysmäärä Ocicat- kissoja, ja se oli kuudenneksi eniten rekisteröity rotu (91 kpl). Nykypäivänä rekisteröintimäärät vaihtelee 40-60 välillä.
Ocicatin kasvatus
Suomessa on kasvatettu Ocicatteja vuodesta 1993 lähtien. Galax – kissala aloitti Ocicat-kasvatuksen, ensimmäiset Suomessa syntyvät Ocicat – pennut rekisteröitiin vuonna 1993. Kymmenessä vuodessa ocicat-kasvattajien määrä nousi yli 20:n. Suomalaiset ocicatit ovat Euroopan huippuluokkaa ja meidän parhaimmisto menestyykin maailmalla näyttelyssä kuin näyttelyssä. Suomalaisen kasvatustyön tuloksia on viety rodun synnyinmaan USA:n lisäksi ainakin Japaniin, Hollantiin, Italiaan, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Puolaan, Unkariin, Tsekkeihin, Latviaan ja Saksaan.
Historiasta, nykyhetkestä ja tavoitteista voit lukea lisää kasvatuksen tavoiteohjelmasta.